SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Gateau Breton

een Franse boter- en eierenkoek
Met ei, Frans, Taart en Klassiek
Gateau breton sidepic

Boodschappenlijstje
375 gram bloem
190 gram fijne suiker
240 gram ongezouten boter
½ zakje bakpoeder (5 gram)
5 vrije uitloop bio-eidooiers
1 theelepel vanille extract (optioneel)
1 vrije uitloop bio-dooier, om te bestrijken
extra boter, om in te vetten

Gateau breton homepage

De Gateau Breton lijkt op de Nederlandse boterkoek, maat toch smaakt hij net even anders. De koek is snel en makkelijk te maken, dus ideaal voor het weekend, bij je koffie of thee. Voor de koekliefhebbers onder ons, hier is het recept uit Bretagne.

Zo bak je een Gateau Breton

Gateau breton 01
Gateau breton 02
Gateau breton 03
Gateau breton 04

Weeg het meel en doe het in een kom.

Voeg het bakpoeder aande kom toe.

Snij de boter in blokjes en doe ze er ook bij.

Splits 5 grote eieren en voeg de eidooiers en vanille toe.

Gateau breton 05
Gateau breton 06
Gateau breton 07

Kneed het met de hand.

Tot een glad, elastisch deeg.

Vet de bakvorm in.

Leg bakpapier in de bakvorm om de koek er straks makkelijk uit te tillen

Gateau breton 08
Gateau breton 09
Gateau breton 10
Gateau breton 11

Rol het deeg wat platter.

Druk het deeg in de bakvorm.

Maak een patroon met een vork.

Klop de 6e eidooier los.

Verwarm de oven voor op 180°C 

Gateau breton 12
Gateau breton 13
Gateau breton 14

Bestrijk de gateau Breton met eigeel.

Plaats de vorm in de oven op het rooster.

Bak de koek in +/- 35 minuten gaar.

Gateau breton 15
Gateau breton sidepicll

Laat de gateau eerst afkoelen in de vorm, dan op een rooster.

Serveer de Gateau Breton op kamertemperatuur.

Bon appétit!