Boodschappenlijstje
375 gram bloem
190 gram fijne suiker
240 gram ongezouten boter
½ zakje bakpoeder (5 gram)
5 vrije uitloop bio-eidooiers
1 theelepel vanille extract (optioneel)
1 vrije uitloop bio-dooier, om te bestrijken
extra boter, om in te vetten
De Gateau Breton lijkt op de Nederlandse boterkoek, maat toch smaakt hij net even anders. De koek is snel en makkelijk te maken, dus ideaal voor het weekend, bij je koffie of thee. Voor de koekliefhebbers onder ons, hier is het recept uit Bretagne.
Zo bak je een Gateau Breton
Weeg het meel en doe het in een kom.
Voeg het bakpoeder aande kom toe.
Snij de boter in blokjes en doe ze er ook bij.
Splits 5 grote eieren en voeg de eidooiers en vanille toe.
Kneed het met de hand.
Tot een glad, elastisch deeg.
Vet de bakvorm in.
Leg bakpapier in de bakvorm om de koek er straks makkelijk uit te tillen
Rol het deeg wat platter.
Druk het deeg in de bakvorm.
Maak een patroon met een vork.
Klop de 6e eidooier los.
Verwarm de oven voor op 180°C
Bestrijk de gateau Breton met eigeel.
Plaats de vorm in de oven op het rooster.
Bak de koek in +/- 35 minuten gaar.
Laat de gateau eerst afkoelen in de vorm, dan op een rooster.
Serveer de Gateau Breton op kamertemperatuur.
Bon appétit!