SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Het oog van de zon

een raamvertelling met Egyptische verhalen
Wetenschap, Nederlandstalig, Geschiedenis, Leesboek en Mythologie
Egyptian stories side

Het oog van de zon
Auteurs: Karel Verleyen en Frank Leys
Illustrator: André Sollie
Oorspronkelijk: Vlaams
Verschenen: maart 1998
ISBN13: 9789065658456
Prijs: van € 17.95 voor € 5.00
Leeftijd: vanaf 13 jaar

Egyptian stories side ll
Over Hypathia (355-415) zijn vele boeken geschreven hoewel er niet zoveel betrouwbare bronnen bekend zijn. Hypatia was de eerste vrouwelijke wiskundige. Zij doceerde wiskunde en filosofie aan jonge mensen vanuit het huis van haar vader in Alexandrië.

Haar vader Theoon was een wiskundige, werkzaam in het Mouseion, de tempel der muzen (wetenschappen en schone kunsten) en de Bibliotheek van Alexandrië. Van haar vader kreeg Hypatia haar opleiding.

Later studeerde zij ook nog filosofie, astronomie en muziek. Hypatia spreekt tot de verbeelding omdat haar naam vaak wordt genoemd in samenhang met vrouwenemancipatie maar zij is jammer genoeg het meest bekend omdat zij gruwelijk werd vermoord.

Egyptian stories 01
Voor jongeren zijn wij nog geen boeken over dit stukje Egyptische geschiedenis tegengekomen tot we Het oog van de zon vonden. Het boek is geschreven door twee Belgische auteurs die samen ook over Griekse mythologie en Mesopotamische legenden schreven.

Het Oog van de zon is geen traditionele geschiedschrijving die door jongeren als saai kan worden ervaren maar een spannende raamvertelling. Het beschrijft het leven van jongeren in de tijd waarin Hypatia leefde in een pakkend verhaal. Door het verhaal geweven kom je Egyptische mythes tegen, die ook vlot geschreven.

Noemen we ook nog even de verfilming van Hypatia's leven, de film heet Agora en is op dvd verkrijgbaar.

Dit spannende mengsel van fictie en waargebeurd, Het oog van de zon, krijgt drie sterren van de snazzie lezers.