De boodschappen
375 gram bloem
225 gram roomboter (kamertemperatuur)
225 gram fijne kristal suiker
1 vrije uitloop ei (kamertemperatuur)
1 theelepel vanille essence
125 g poedersuiker
1.5 eetlepel water
enkele druppels citroensap
voedingskleurstof groen
optioneel: sprinkels, glitter, smarties
Het is bijna kerst daarom bakken we het hele weekend kerstkoekjes. We beginnen vandaag met die van Madelief morgen is Eefje aan de beurt. Madelief maakt kerstboompjes van vanillekoekjes, dat kan ze helemaal zelf want met haar speciale sterren-koekjes-uitstekers is het helemaal niet moeilijk!
Zo maak je kerstboompjes
Zeef meel en zout in een kom, zet even opzij.
Mix de boter en suiker romig, klop het ei er door.
Mix de vanille er in en dan het meel in gedeelten.
Kneedt het deeg met de hand glad, rol het in plastic folie.
Laat het deeg 2 uur rusten in de ijskast daarna verwarm je de oven voor op 175°C
Pak je deeg uit de ijskast en kneed het snel nog even door.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1.5 - 2 cm dikte.
Probeer het deeg zo uit te rollen dat het overal even dik is.
Steek met een koekjes-steker 9 sterren uit het deeg in 3 maten.
Leg de koekjes op bakpapier op de bakplaat.
Schuif de bakplaat 30 minuten in de ijskast.
Bak de koekjes in +/- 10 -12 min. lichtbruin en laat ze afkoelen.
Maak intussen wit glazuur.
Zeef de poedersuiker in een kom, doe er water en citroensap bij en roer het tot een glanzend dik, maar vloeibaar glazuur.
Draai de sterren iets een kerstboom te krijgen, terwijl je ze plakt.
Roer druppels groene kleurstof door je glazuur, schenk het over de boom.
Van de restjes deeg kun je nog leuke kleine kerstkoekjes bakken (zie boven).