Boodschappenlijst
voor de zandkoek
250 gram patent bloem
200 gram koude boter, in blokjes
100 gram gouden basterdsuiker
¼ theelepel vanille-extract
karamelsaus
voor de chocolade topping
50 gram boter
300 gram pure chocolade
25 gram witte chocolade, gesmolten (optioneel)
Nog een koekje voor Chinees Nieuwjaar dat niet Chinees is maar wel perfect op het feest aansluit is Millionaire's Shortbread. Omdat alle goede wensen in de Chinese Nieuwjaars-traditie te maken hebben met welstand en goud zal dit koekje er wel in gaan, de naam in ieder geval!
Zo maak je Millionaire's Shortbread
Verwarm de oven voor op 160°C / 140°C hetelucht en bekleed een 20x30cm bakvorm met bakpapier
Doe het meel en de boterblokjes in een grote kom.
Wrijf de boter in het meel tot je kruimels hebt.
Voeg de suiker en vanille toe en mix het erdoor.
Mix de grote kruimels tot ze kleiner zijn.
Kneed het mengsel kort met de hand.
Tot je een soepel deeg hebt.
Druk het deeg in de bakvorm.
LET OP! De laatste foto hierboven en de eerste hieronder zijn zoekplaatjes, wat zijn wij vergeten? BAKPAPIER!!!
Maak het deeg glad met de onderkant van een lepel.
Bak de zandkoek in 45 - 50 minuten goudbruin en gaar.
Laat de zandkoek in de vorm volledig afkoelen.
Maak karamel volgens het recept terwijl de koek afkoelt.
Verdeel de karamel gelijkmatig over de koek en strijk het glad
Smelt de pure chocolade au bain marie en giet het over de karamel.
Smelt de witte chocolade au bain marie en schep het in een spuitzak.
Spuit rechte, witte chocolade lijnen in de lengte en trek er een prikker door.
Laat de chocolade helemaal hard worden.
Snij de Millionaire's Shortbread in vierkante blokjes. OH NEE!
We zijn het bakpapier vergeten, wat een pech, het valt niet mee de zandkoek in zijn geheel uit de vorm te krijgen! We doen het in twee delen, er zit niets anders op.
Xin Nian Kuai Le! - Happy New Year! - Gelukkig Nieuwjaar!