De boodschappen
250 gram meel
20 gram zachte boter
25g fijne suiker
1 vrije uitloop bio-ei
1 theelepel fijn zeezout
7 gram gedroogde gist
75 ml melk, lauwwarm
4 eetlepels water
Bakken en decoratie
zonnebloemolie, om in te frituren
30 gram fijne suiker, om te bestrooien
50 gram chocolade
2 eetlepels slagroom
75 gram poedersuiker,
1 drup rode voedings-kleurstof
3 druppels citroensap
1½ eetlepel water
Mini-doughnuts maken lijkt veel werk maar het valt eigelijk wel mee. We maken ze niet vaak - omdat het een echt Amerikaanse snack is, met veel suiker en gefrituurd - maar als we het doen dan is het feest en niet alleen voor de mini-monstertjes!
Zo maak je donuts
Voeg de theelepel zout aan het meel toe.
Maak een kuiltje in het midden en doe er de gist er in.
Klop het ei los en giet het in de kom.
Doe de boter er bij in de mixerkom.
Voeg de melk toe.
Plaats de deeghaak en zet de mixer aan.
Kneed het deeg 10 minuten.
Na 45 minuten is het volume verdubbeld, rol het deeg uit tot 1cm.
Steek met een 6cm serveerring donuts uit, prik in het midden een 2cm gat met een uitsteker en laat de donuts nog 30 minuten rijzen onder ingevet vershoudfolie dat de donuts niet aanraakt.
Zo bak je de donuts
Schep de donuts voorzichtig in de hete olie.
Bak de donuts in 1 min. aan beide kanten goudbruin.
Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
Doe de suiker in een zakje, doe de donuts erbij en schud ze om.
Roer roze glazuur, giet het over de donuts en strooi er hageltjes op.
Doop de rest van de donuts in de gesmolten chocola.
Wij wisten het al, geen zaterdagochtend-krantje maar FEEST!