Boodschappenlijstje
125 gram boter
125 gram kristalsuiker
45 gram stroop
50 ml water
250 gram patent bloem + extra
snufje zout
1.5 eetlepel koekkruiden
1 theelepel bakpoeder
50 gram poedersuiker
3 druppels citoensap
2 eetlepels water
We lezen het recept voor Pepparkakor (Zweedse koekjes) in een heel leuk prentenboek: Lucia Morning in Sweden. Vandaag gaan we ze bakken, deze traditionele peperkoek-koekjes die op Sint Lucia dag overal in Zweden gegeten worden. We hebben mooie winter-koekuitstekers van Ikea dus we zijn benieuwd! Maar let op! Maak het deeg op dag 1 en en bak de koekjes op dag 2!
Zo maak je Zweedse Pepparkakor (Peperkoek)
Dag 1 - maak het deeg
Doe de suiker, boter en stroop in een steelpan.
Zet de pan op laag vuur en laat de inhoud smelten.
Roer af en toe tot je de suikerkorrels niet meer voelt.
Neem dan de pan van het vuur en zet hem even opzij.
Doe meel, bakpoeder en zout in de kom.
Roer alles door elkaar en maak een kuiltje.
Schenk het botermengsel er bij.
Roer vanuit het midden naar buiten.
Kneed het deeg stevig met de hand.
Leg het deeg in een schone kom en dek het af.
Zet de kom een nachtje in de ijskast.
Dag 2
Verwarm de oven voor op 170°C en leg bakpapier op de bakplaat
Rol het deeg uit tot 0.5cm dikte.
Steek winter figuren uit.
Wij kiezen dieren.
Sterren en harten.
Leg de koekjes op de bakplaat en schuif de bakplaat in het midden van de oven
Bak de koekjes in +/- 10 minuten.
Laat ze afkoelen op de plaat.
Bewaar de koekjes in een koektrommel.
Doe de poedersuiker in een ruime kom met het citroensap en water, roer tot je een dik vloeibaar glazuur hebt
Schep het glazuur in een spuitzak.
Versier de koekjes met het glazuur.
Laat het glazuur drogen.
Een mooie Lucia Dag gewenst!