Boodschappenlijst
1 kg aardappelen (kruimig), geschild
1 eetlepel patent bloem
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel gedroogde oregano
zeezout en peper
plantaardige olie, om te frituren
om te serveren
doperwten en/of worteltjes
salade
Vandaag maken we een Amerikaanse kinderfavoriet die ook geliefd is bij veel volwassenen: we maken Tater Tots. De helft van de naam van dit gerechtje is een verbastering van aardappelen (potatoes) door peuters en een verbastering van het woord peuters (Toddlers) door volwassenen. Deze kinderlekkernij wordt met groenten erbij als maaltijd gegeten, maar in de US kun je de Tater Tots ook kant en klaar in Fast Food restaurants kopen, als snack.
Onze tip! We adviseren je wel (onszelf trouwens ook, voor een volgende keer ;)) om een elektische frituurpan te gebruiken. Want om de temperatuur van de olie gelijkmatig te houden in een pannetje op het vuur is een Hercules taak!
Zo maak je zelf Tater Tots
Schil en snij de aardappelen.
Was ze in koud water.
Zet ze bijna onder water in de pan.
Breng de aardappelen aan de kook.
Kook de aardappelen bijna gaar maar nog stevig, in 12-14 minuten
Laat de aardappelen even afkoelen.
Rasp ze fijn op een blokrasp.
Laat de aardappelrasp uitlekken in kaasdoek.
Doe de rasp in een kom en kruidt het met zout en peper.
Doe knoflook- & uienpoeder, oregano en meel erbij.
Meng alles met de hand goed door elkaar.
Rol steeds een handzaam gedeelte in een dunne cylinder.
Snij de cilinders in kleine, gelijke Tots.
Zet de Tater Tots min. 2 uur in de vriezer.
Verhit de olie tot ongeveer 180°C
Bak de Tots goudbruin en knapperig in +/- 5-6 minuten.
Serveer de Tater Tots met groente en kipspiesjes.
Ook lekker met alleen met een dipsausje, als een snack - Morgen staat het recept voor de kipspiesjes online!